22.9.2013 Lambaliha hautis

Trüki

Bookmark and Share

lammas Täna tegime sellist toitu nagu Fårikål. See on tradistiooniline norrakate toit, mida süüakse septembris. Oletasime, et selleks ajaks tuuakse mägedest värkse õhu ja hea toidu peal olnud lambad tagasi talumajapidamisse ja siis on lambaliha kõige maitsvam ja tervislikum.

Ostsime liha Grønlandist 110NOK kilo (ribikondi moodi tükid, bog), tavalistes toidupoodides on müügil liha, mille nimeks kohe ongi Fårikålkjøtt. Võib kasutada ja steiki, rinnaliha ja kaelakarbonaadi. Kiwis on selle spetsiaalse liha hinnaks 100 NOK kilo ja müügil 2 kilosed karbid.

Kapsa kilo oli Grønlandis 10 NOK, Kiwis eripakkumine ja vaid 1.35 NOK kilo.

2014, 7. okt oli Kiwis kapsas 4.60 ja kondiga nn spetsiaalse lambaliha hinnaks kr 49 1 kg.

Ostsime kilo lamba konditükke ja ühe kapsapea.

 

Ladusin potti suurteks tükkideks tükeldatud kapsa kihiti liha (täpsemalt kondi) tükkidega, raputasin aga iga kihi vahele ka soola ja musta pipart. Oleks pidanud kasutama terapipart, kuid mul oli ainult jämedalt jahvatatud pipar ja kõlbas küll. Alumine kiht kapsas, ülemine kiht kapsas. Lisasin vett ca 10 cm. Pott podises madalal kuumusel 1,5 tundi. Vahepeal kontrolli, kas vett on.

Daniel keetis kartulid ja nendega me siis seda norrakate toitu sõime. Väga maitsev! Ei anna võrreldagi näiteks lütefiski või siis fiskekakeritega...

 

Laisainimese magustoidu tegin ka... koorisin õunad, pirnid, tükeldasin ahjuvormi, raputasin peale kaneeli ja suhkrut, siis lisasin paksu kihi suuri kaerahelbeid, raputasin üle vaniljesuhkru, kaneeli ja suhruga ja panin või tükid peale. Oh, oleks veel rosinaid olnud... Sel ajal kui me Fårikåli sõime, oli magustoit ahjus valmis küpsenud ja serveerisin seda vanillijäätisega. Hmmm, selliste hõrgutistega figuuri ei hoia... kuna aga ring on ka figuur, siis on kõik kontrolli all.

 

Kui soovid täpsemat Fårikåli retsepti, siis aga palun Faarikaal

Fårikål 1.

Fårikål 2.

Fårikål 3

Eks piirkonniti tehakse seda ikka natuke erinevalt.

Meie oma tuli igatahes super hea ja Danielile jagub seda veel paariks päevaks. Nagu ühepajatoit, nii ka Fårikål pidavat teisel päeval veel maitsvam olema :)

Kusjuures on hea teada, et kui soovid, et kapsad ikka sellised kaunid, nagu lisatud fotol, oleks, siis peavad lihatükid olema väiksed, noore looma liha... nimelt mida vähem kapsast hautad, seda kaunim ta jääb, kuid meie kapsas ei näinud küll nii kaunis välja... ikka selline tavapäraselt hallikas ja minu arust natukene liiga pehme :)

Osades retseptides soovitatakse rohkem, osades vähem vett panna. Osades hautamise ajaks 1,5 tundi, teistes kuni 3 tundi. Reegel on, et liha peaks kontide küljest lahti tulema.

 

Must pipar

Must pipar on suurepärane immunsuse tõstja ja tasub alati ära söömist.

pepperbsseMarelt sain teada, et on olemas ka pepperbøsse. Nimelt, kes pipraterasid ei armasta, võivad kasutada spetsiaalset pipratoosi, millesse pandud piprad annavad küll maitset, kui ei jaluta potis laiali. Kasutatakse üsna vähe. Enamus retseptides seda ei mainita. Vanavanemate lihtne võte on naturaalse puuvillase (näiteks) marli sisse piprad panna - efekt sama... kuid katsu sa marlit leida ;)

 

 

 

Liiga palju rasva!

Osad ei armasta lambaliha toite liigse rasvasuse tõttu. Norrakad soovitavad mõnes retseptis keeta fårikål valmis 1 päev enne selle söömist ja kui toit on jahtunud, siis korjata selle peale kogunenud ja hangunud rasvakiht.

Mina kasutan seda rasva mõne muu toidu tegemiseks või kasvõi kartuli praadimiseks, sest see annab nii hea maitse :)

 

Kiman hommikul bussi peale, siis lennukisse ja Tallinna koolitama...

Kusjuures uue aerobuss.no pilet on vaid 20 NOK odavam ja lisaks on tal vähemalt 3 peatust rohkem kui Rygge Ekspressil. Lootsin, et hinnavahe on ikka märgatavalt parem... Seisuga okt 2014 ei tea sellest bussist enam midagi... Rygge lennujaama vahet liiklen ikka Rygge Ekspressiga.

Viimati uuendatud 22. september 2015